06.09
Üye Girişi:  
Anasayfa   Haberler   DinoYazar   Bağlantılar    Basında DinoDream    Künye   Yardım   
Konu :   Tipografi²
Oy: 11 ForumPuan: 54 
 28.12.2007 00:21 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoAdmin
280 konu
1393 yorum
Erol Bek
Art Direction / Sanat Yönetimi
06.11.2007 (kayıt)

Geçtiğimiz ay Bern’de (İsviçre) düzenlenen ve temeli Çin Tangram oyununa dayanan 7 parçadan yeni formlar yaratma ve font seti üretme projesi çok ilgimizi çekti. Yeni sitemiz yayına girene kadar paslanan ellerimizi, gözlerimizi bir nebze olsun parlatabilmek için bizde bu deneyimi yaşayalım yaşatalım istedik.
Proje fikrini DinoDream'e taşıyan sevgili moderatörümüz omerbey'e, katılımınız ve paylaşımınız için sizlere şimdiden hepimiz adına teşekkür ederiz. Umarız katılan ve izleyen herkes için faydalı, eğlenceli bir proje olur.

Peki projede;

Ne yapıyoruz?

Tek cümlede anlatmak gerekirse yapılması gereken şu:
Bir kareyi yedi parçaya bölüyoruz ve elde ettiğimiz şekilleri kullanarak bir font seti oluşturuyoruz. Bunu fiziksel bir şekilde (tahta, pleksi, hamur, karton vs.) yapmak çok daha eğlenceli olsa da bilgisayarda da yapılabilir.

Örnek:

Font seti 23 karakterden oluşacak (Çengelli, noktalı harfleri ve rakamları dahil etmiyoruz)

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z

Küçük ya da büyük karakter zorunluluğu yok.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

● Her bir karakter için istediğimiz kadar parçayı kullanabiliyoruz, fakat hiçbirini tekrar kullanamıyoruz.
● Overlap yapamıyoruz. Yani şekiller üstüste binmeyecek.

Ayrıca karenin diagonal ve dikeylerini çok yakından takip eden şeyler yapmaktan ve çabuk akla gelecek çözümler yapmaktan biraz da olsa kaçınırsak hem daha farklı işler görürüz, hem de zorluğu (ve eğlencesi) artar. Bu opsiyonel tabii.

Üretimlerinizi adım adım paylaşabileceğiniz gibi dilerseniz final halini foruma yükleyebilirsiniz. Her ayrı çalışmanız için "isminiz - Çalışmanıza vereceğiniz isim" şeklinde yeni konu açabilirsiniz. Örn. Ahmet Yılmaz - Pentangram

Tangram nedir?

Tangram çıkış tarihi tam olarak bilinmeyen eski bir Çin Bulmacasıdır ve amacı yedi farklı geometrik şekli kullanarak birbirinden farklı bütünler oluşturmaktır. Tangramın klasik versiyonu; iki büyük üçgen, iki küçük üçgen, bir orta boy üçgen, bir paralelkenar ve bir kare parçadan oluşmak ile birlikte bu projede geometrik formlar kullanılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
[url=http://www.myfonts.com/fonts/presencetypo/tangram/>
Klasik tangram parçaları ile üretilmiş font setlerini bu adresten inceleyebilirsiniz.[/url>

Klasik tangram parçaları ve farklı bir uygulama örneği:

İsviçre'de yapılan workshop'tan ve çalışmalardan görüntüler:

Proje Süresi ve Sonuç

Uzun vadeli planladığımız proje için ne kadar erken çalışma göndermeye başlarsanız, sitemiz yayına girdiğinde o kadar başarılı çalışmalara ulaşabiliriz. O yüzden belli bir bitiş tarihi vermiyoruz, ancak başlama tarihi verebiliriz: Şimdi. :)

Bu arada proje sonunda en iyi çalışmalardan interaktif katalog hazırlamayı ve muhtelif yerlerde yayınlamayı istiyoruz, duyurulur.

İyi çalışmalar.

DD
DinoDream.com - Türkiye'nin Sanat ve Tasarım Platformu
 01.01.2008 19:11 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoAdmin
280 konu
1393 yorum
Erol Bek
06.11.2007 (kayıt)
Henüz niyetlenen oldu mu bilmiyorum ancak inanılmaz zor ve bir o kadar da keyifli olduğunu kendi deneyimlerimden söyleyebilirim. Bu bağlamda ömerbey'e tasarladığı "isimsiz 1" çalışmasından dolayı tebrik etmek isterim. Kısa zamanda bu kadar düzgün bir font seti tasarlamak hiçte kolay değil onu görüyoruz.

Ben kendi adıma henüz "budur" dediğim bir form yakalayamadım ancak denemeye devam.

Siz de (niyetlenenler) görüşlerini yazabilirseniz sanal dünyada atölye ruhunu bir nebze yaşatmış oluruz. Bitmesi şart değil, eskizlerinizide yollarsanız bir başkasına yol gösterecek, geliştirilebilir iyi bir fikri ortaya atmış olabilirsiniz.

03.01.2008 10:36 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
2 konu
10 yorum
Ulku Saygi
3D
02.01.2008 (kayıt)
merhaba
sitenize yeni üye oldum. daha sitenizi gezmeden ilk bu konu dikkatimi çekti. çok zevkli bişeye benziyor. vakit bulursam bende denemek istiyorum.
 03.01.2008 15:18 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
1 konu
32 yorum
Erkan Kerti
Dijital Artist
26.01.2007 (kayıt)
harika bir çalışma olacak. :)
 05.01.2008 01:28 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
8 konu
47 yorum
Betül Köklü
Grafik Tasarım
02.01.2008 (kayıt)
bende denemek istiom tipografiyi her zaman sevmişimdir
:)
 11.01.2008 03:48 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
5 konu
57 yorum
07.11.2007 (kayıt)

Parçaları böldüm, fontu oluşturmaya başladım ama gerçekten zormuş... bir saattir uğraşıyorum "A" daha yeni sindi içime 23 günde biter sanıyorum
...tanımsız...
 13.01.2008 23:30 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
2 konu
10 yorum
Ulku Saygi
3D
02.01.2008 (kayıt)
bende denedim ve resimleri ekleyecektim ön izlemede çıktığı halde kaydeti tıkladıktan sonra yanlış ya da boş içerik yazısı çıkıyor. neden olabilir acaba? (resim boyutu 1 mb tan küçük)
Gizlendi: alanist 07 Ağustos 2008, 07:13:26
Gösterildi: alanist 07 Ağustos 2008, 07:13:28
 19.01.2008 16:50 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
2 konu
13 yorum
09.01.2008 (kayıt)
Ülkü Saygı
bende denedim ve resimleri ekleyecektim ön izlemede çıktığı halde kaydeti tıkladıktan sonra yanlış ya da boş içerik yazısı çıkıyor. neden olabilir acaba? (resim boyutu 1 mb tan küçük)

tam olarak hangi prgramdan hangi komuttan bahsettiğinizi anlamadım daha acık şekilde sorununuzu yazarsanız yardımcı olabilirim.
Gizlendi: alanist 07 Ağustos 2008, 07:13:25
Gösterildi: alanist 07 Ağustos 2008, 07:13:27
 21.01.2008 14:27 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
2 konu
10 yorum
Ulku Saygi
3D
02.01.2008 (kayıt)
yok2505
Ülkü Saygı

tam olarak hangi prgramdan hangi komuttan bahsettiğinizi anlamadım daha acık şekilde sorununuzu yazarsanız yardımcı olabilirim.

sorun kendiliğinden çözüldü . resimleri yükleyememiştim o zaman bi gün boyunca uğraşmıştım olmamıştı. biraz acele ettim sanırım.
 26.01.2008 15:20 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
2 konu
13 yorum
09.01.2008 (kayıt)
ben acele mi ettim? hızlımıydım?
Anlamadım :D

bir karakter serisi daha yapacam heralde canım sıkıldı böle bakıyorum bakıyorum arada
kimse göndermiyor...
 26.01.2008 16:15 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoAdmin
280 konu
1393 yorum
Erol Bek
06.11.2007 (kayıt)
Aslında gönderen var ancak sen yanlış yere gnderdiğin için diğerlerini sanırım farketmedin...

Asıl olay bu linkte

Sen yine de karakter serini yap, eminim daha iyisi olacaktır...
 04.02.2008 00:24 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoKıdemli Üye
1 konu
24 yorum
sparcoxx
Fotoğraf
07.07.2007 (kayıt)
ben bayadır ugraşıyorum bununLa yaa:)) bayada sağlam şyLer vardı elimde ama bitirdigim zaman atabiLirim inş çalışmaLarda gerçekten bazıLarı çok güzel oLmuss
 14.06.2008 04:19 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoÜye
0 konu
1 yorum
bilge
13.06.2008 (kayıt)
slm sitenize yeni üye oldum gerçekten çok güzel bir site tebrik ediyorum
tipografi çok eğlenceli fakat sabır isteyen bir işdir ben güzel sanatlar lisesi resim bölümü mezunuyum okulda yapmıştıık hatta çalışmamı atölyeden getirebilirsem yollamak isterim
 25.01.2010 18:16 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
TkN
DinoKıdemli Üye
0 konu
2 yorum
Tekin Öztürk
20.07.2006 (kayıt)
Çok keyifli olacağa benziyor...
 25.01.2010 18:59 Yazıcıya gönder   Favorilere ekle
DinoModeratör
107 konu
1527 yorum
Pinar Bektore
Animasyon / Canlandırma
07.11.2007 (kayıt)
Devam ediyor bu proje :) "Uzun Soluklu Proje" Katilmak isteyenlere hatirlatilir. Su linkten yeni konu acarak katilabilirsiniz:
http://www.dinodream.com/forum/?forum=tipografi_e0e09147966c74b089b16f3ad616d9ef
PIXEL
Kimler Var : 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)   vforv, aramıza hoşgeldin.
Bu Sayfada Olan Üyeler :
Online Üye Yok...